Στο ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» έχει συσταθεί και λειτουργεί Αυτοτελές Τμήμα Κλινικής Διατροφής που υπάγεται απευθείας στον Διοικητή. Για τα θέματα επιστημονικής φύσεως εντάσσεται στη Ιατρική Υπηρεσία, ενώ η οικονομική διαχείριση και η διοίκηση του τμήματος εντάσσονται στη διοικητική υπηρεσία.
Δραστηριότητες
- Διαμόρφωση ειδικών διατροφικών σχημάτων για την κάλυψη των αναγκών σίτισης, τόσο των νοσηλευομένων ασθενών, όσο και των εφημερευόντων ιατρών του νοσοκομείου.
- Παρασκευή και διανομή γευμάτων, μέσω του συστήματος Κεντρικής Διανομής, που εφαρμόζεται στα εξαιρετικά σύγχρονα μαγειρεία που τέθηκαν σε λειτουργία το 2017.
- Πληροφόρηση και εκπαίδευση ασθενών, που το νόσημά τους χρήζει συστηματικής διαιτητικής φροντίδας.
- Οργάνωση επιστημονικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, για τη συνεχή επιμόρφωση όσων εμπλέκονται στη σίτιση των ασθενών.
- Συμμετοχή σε δράσεις ενημέρωσης και διατροφικής εκπαίδευσης του πληθυσμού, στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας, με στόχο την προστασία και προαγωγή της υγείας.
Στελέχωση Τμήματος
Το τμήμα προΐσταται από ΠΕ Διαιτολόγο, η οποία είναι υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία και το συντονισμό όλων των επιμέρους δραστηριοτήτων του Τμήματος. Η διαιτολόγος αποτελεί Επιστημονικό Προσωπικό και ανήκει στην ιατρική υπηρεσία. Στο Τμήμα διατροφής ανήκουν:
- Το Γραφείο Τροφίμων. Διεκπεραιώνει τις διοικητικές και λογιστικές δραστηριότητες του Τμήματος που αφορούν στις παραγγελίες, παραλαβές και αποθήκευση όλων των τροφίμων, τα οποία περιέχονται στο πρόγραμμα σίτισης των νοσηλευομένων ασθενών και των εφημερευόντων ιατρών του Νοσοκομείου
- Η Αποθήκη Τροφίμων. Οι υπάλληλοι παραλαμβάνουν, αποθηκεύουν και διακινούν τα τρόφιμα, σύμφωνα με την ημερήσια εντολή εξαγωγής τροφίμων.
- Οι Μάγειρες και το Βοηθητικό Προσωπικό Μαγειρείου. Προετοιμάζουν τo φαγητό βάσει των διατροφικών σχημάτων της διαιτολόγου. Ο Υπεύθυνος Μαγείρων σε συνεργασία με την Προϊσταμένη του Τμήματος έχει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του συγκεκριμένου προσωπικού και την επιτήρηση της καθαριότητας του χώρου και της λειτουργίας του εξοπλισμού.
- Οι Τραπεζοκόμοι. Αναλαμβάνουν την τελική διάθεση του φαγητού, στους ασθενείς, σύμφωνα με τις οδηγίες της διαιτολόγου. Η Υπεύθυνη Τραπεζοκόμων σε συνεργασία με την Προϊσταμένη, έχει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του συγκεκριμένου προσωπικού και την επιτήρηση των εργασιών τους.
Τακτικό Εξωτερικό Ιατρείο – Συμβουλευτικό Γραφείο Διατροφής
Στα πλαίσια λειτουργίας των πρωινών Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου, λειτουργεί το Συμβουλευτικό Γραφείο Διατροφής, όπου κάθε Τετάρτη η Διαιτολόγος παρακολουθεί ασθενείς, μετά από προκαθορισμένα ραντεβού μέσω της υπηρεσίας των τηλεφωνικών ραντεβού.